Vivico Design

Cum aleg marimea covorului?

vivico
vivico

In acest articol vom incerca sa va impartasim din experienta noastra despre cum sa va alegeti dimensiunea potrivita pentru covor. Fie ca este in dormitor, living sau locul de luat masa sunt cateva reguli de baza care se aplica.

Nu de putine ori am auzit de la clienti si prieteni  motive din cazua carora ocolesc un covor potrivit ca dimensiune doar pentru ca nu au mai vazut asta inainte…” e prea mare covorul ala de l-ai propus tu”, acopera “prea mult parchet” Sau..”trebuie sa curat prea mult la el” sau “ de ce sa dau banii pe el cand jumatate intra sub pat?” Sau ..nu mai bine las eu asa? ce mi trebuie covor? e prea scump?

In general covorul este unul dintre accesoriile care iti ofera sentimentul ca ai ajuns acasa, care iti potoleste ecoul din camera si care iti ofera o senzatie de comfort cand cobori cu picioarele pe el dimineata. Haideti sa va explic cum trebuie sa ganditi alegerea dimensiunii unui covor pentru cele mai importante 3 locuri din casa.

Cele mai folosite dimensiuni pentru covoare (bineiteles cu mici variatiuni intre ele) sunt: 60x110cm, 80x150cm, 120x170cm, 160x230cm, 200x300cm. Primele 3 dimensiuni sunt de evitat in living, dormitor si locul de luat masa. Exceptie facand cazurile in care spatiul este mult prea mic si nu permite altceva. Le puteti lua in considerare pentru holuri / bucatarii si bai.

Living

Sunt 2 moduri in care covorul trebuie asezat astfel incat sa arate corect proportional.

Prima optiune este sa asezati toate canapelele si fotoliile pe covor, astfel, dimensiunea lui va trebui sa fie una suficient de mare in functie de cate locuri de sezut aveti, de obicei 200x300cm sau mai mare. Aceasta solutie o folosesc mai putin pentru ca este potrivita pentru camere mai mari dupa cum se observa si se poate folosi si atunci cand doriti sa mariti optic un spatiu.

A2-a optiune este sa asezati covorul sub primul rand de picioare ale canapelelor si fotoliilor,in acest caz cele mai uzuale dimensiuni sunt 160×230 sau 200×300. Avem aici cateva exemple si de obicei este cea mai folosita solutie.

Si acum dupa ce ati vazut cum este corect, haideti sa va arat cum procedati multi dintre voi si sper ca acum veti vedea si intelege diferenta. Dupa cum veti observa in aceste poze, covorul este ales intr-o dimensiune nepotrivita si face totul sa para mic si inghesuit, dar imediat cum am schitat cu rosu dimensiunea corecta si se schimba proportia lui veti observa ca toata compozitia se relaxeaza si dintr o data devine mai aerisita si totul pare mai mare.

inainte
dupa

Dormitorul

La fel ca in living, sunt 2 moduri in care puteti aseza covorul corect daca dimensiunea camerei va permite acest lucru.

Prima optiune este sa asezam patul complet pe covor ca in exemplul din fig.1 iar a 2-a optiune, fiind si cea mai folosita ca in cazul livingului, sa asezam covorul pana la jumatatea patului sub primul rand de picioare.

fig.1

Ce nu va recomand sa faceti este sa optati pentru fasii mici de covor ca in exemplul de mai jos fig.2.Am vazut in multe apartamente si case pentru ca este o optiune mult mai practica dar deloc placut vizuala. Spatiul se fragmenteaza si nu mai ofera aceeasi atmosfera primitoare. La fel ca in living recomand variantele mai mari, observati si voi ca imediat ce trasez conturul rosu se schimba proportia pe  care o percepeti.

fig.2

Locul de luat masa

Aceasta zona mereu ofera batai de cap pentru ca nu stie nimeni ce sa faca si cum sa o puna in valoare cand vine vorba de covor.

Aveti si aici 2 optiuni pe care eu le recomand. Prima ar fi sa puneti covorul cel mai mare astfel incat masa si scaunele ,usor departate de masa ca atunci cand se aseaza cineva pe ele, sa fie complet sub covor, ca in exemplul de mai jos fig.3

fig.3

Nu recomandam sa aveti un covor care sa intre doar sub primul rand de picioare ale scaunelor ca in fig.4. Face spatiul sa para mai mic si aici chiar ca dati banii degeaba pe el pentru ca este acoperit de scaune si nu se vede suficient de bine. Ideal ar fi sa il marim putin ca aici unde am trasat conturul rosu.

fig.4

A2-a optiune pe care o aveti ar fi sa nu puneti covor deloc. Da, exact, este si asta o optiune dupa cum vedeti in fig.5.  Este curata si eleganta daca aveti o pardoseala frumoasa.

fig.5

Daca esti in cautari, la noi pe site gasesti o colectie mare de proiecte de design interior . Acestea se pot filtra dupa mai mult criterii, lucru care iti permite sa identifici rapid ce iti doresti. Aveti preturile afisate si veti sti de la inceput daca va incadrati in bugetul stabilit sau nu.

Acum stiti cum este corect si ma astept sa va ganditi de 3 ori cand va duceti sa cumparati un covor si va face cu ochiul  o dimensiune mai mica decat trebuie. Spor la treaba si nu uitati sa fiti creativi!

Mai multe exemple puteti gasi in videoclipul de pe youtube

Probabil să îți placă și: