Vivico Design

De ce sa lucrezi cu un designer de interior si cum se procedeaza?

vivico
vivico

In spatele unei poze frumoase sta de obicei munca unui specialist. Stim ca totul pare usor cand vedem o amenajare finalizata si totul este asezat exact cum trebuie. Cu toate acestea, aparentele inseala si nu este deloc facil.

In Romania oamenii inca nu inteleg de ce ar trebui sa plateasca un designer de interior pentru a ii ajuta sa isi amenajeze casa, nu vad valoarea adaugata a acestui serviciu.

Este adevarat ca nu este un serviciu la care trebuie sa apelati in mod obligatoriu, nu este o necesitate, ci un ajutor din partea unui specialist care va poate ajuta sa imprimati un efect “wow” pe chipul prietenilor, atunci cand va calca pragul casei si, totodata, va scuteste de multe batai de cap pe care inca nu stiti ca le veti avea.

Contribuim la indeplinirea unor visuri si orice bun designer de interior isi doreste sa vada satisfactia in ochii clientilor. Ii ajutam sa obtina un spatiu functional si care sa ii reprezinte.

Unul dintre principalele motive pentru care ati putea sa apelati la un specialist este faptul ca santierul si reamenajarea casei sunt activitati stresante care pun presiune pe beneficiar din toate directiile, financiar si psihologic.

Studiile efectuate in domeniu au demonstrat ca acest tip de activitate, realizat fara contractarea unui specialist, contribuie la cresterea ratei de divort.

Este o meserie dificila. Organizarea si lucrul cu oamenii sunt o corvoada, deoarece nu intotdeaua decurge cum ne dorim. Pentru a duce la bun sfarsit o amenajare conform proiectului aveti nevoie de multe calitati antrenate in timp. In cazul unui profesionist, este ceea ce face in fiecare zi.

Ai mai jos pe scurt, cateva lucruri cu care te poate ajuta un specialist in general si cum poate face diferenta pentru tine:

  1. Procesul de amenajare este clar si transparent, veti avea acces la proiect non-stop, veti sti mereu in ce etapa va aflati si ce mai ramane de facut.
  2. Arhitectii sau designerii de interior detin cunostinte, informatii tehnice si practice despre maximizarea spatiilor pentru depozitare si organizarea corecta a mobilierului, despre combinatiile potrivite de culori si integrarea unor obiecte noi intr-un cadru existent.
  3. Putem recompartimenta o casa sau un apartament, putem transforma o garsoniera intr-un apartament cu 2 camere si un apartamanet cu 2 camere intr-unul cu 3 camere, daca spatiul ne permite.
  4. Pe langa beneficiile estetice, un arhitect de interior se ocupa si de partea tehnica si practica a proiectului (plan electric, plan mobilat, desfasurate, stereotomii, detalieri mobilier).
  5. Nu veti pierde bani! Doar pentru ca va plac 3 obiecte individual, nu inseamna ca vor arata bine impreuna. De aceea, redarea proiectului se face cu ajutorul simularilor 3D fotorealiste sau a colajelor fotografice.
  6. Nu pierdeti timp prin magazine, economisiti energie pentru cautare si deplasari, specialistul recomandand furnizori probati in timp, mergand direct la sursa. Trebuie sa mergeti la job sau sa va vedeti de afacere. Daca le sacrificati, nu mai aveti cand sa va asigurati veniturile.
  7. Va poate oferi amenajarea spatiului la cheie avand la dispozitie montatori, furnizori, echipe de santier, parteneri pentru gestionarea comenzilor si se poate ocupa de coordonarea si supravegherea santierului pentru ca proiectul sa iasa ca in fotografii.
  8. Va poate scuti de cheltuieli in plus si greseli pe santier. Nu ne este frica de santier, cu ajutorul nostru il veti intelege mai bine.
  9. Daca nu stiti ce va place, puteti afla impreuna cu specialistul si veti avea siguranta unei directii clare alaturi de un om calificat.
  10. Va ajuta sa va incadrati in bugetul pe care il aveti la dispozitie facand o lista de cumparaturi cu toate cele necesare.
  11. Puteti avea o amenajare ca in reviste, care va caracterizeaza intocmai si este special croita pe nevoile voastre.
  12. Nu mai luati decizii si nici nu mai organizati singuri toate cele ce sunt de facut, ci dispuneti de ajutorul unui om care se responsabilizeaza pentru voi, va ajuta, astfel eficienta sa cresca considerabil.
  13. Valoarea locuintei creste cu 25% atunci cand o amenajati cu un arhitect de interior profesionist.

Puteti apela la un designer sau arhitect de interior daca aveti locuinta la rosu (la caramida), la gri (cu instalatii sau fara), la alb (cu gresie, parchet si usi montate) ori daca vreti sa modificati un spatiu existent.

De asemenea, designerul va poate ajuta in luarea deciziilor legate de cumparare, punand intrebarile potrivite. Spre exemplu, poate exista o vopsea decorativa care va place, care se incadreaza in buget si se potriveste cu proiectul, insa doar cineva cu experinta va putea cantari situatia. Va intreba furnizorul cat costa manopera, va intreba daca este potrivita pentru camera copiilor, daca lasa peretii sa respire, daca timpul de livrare se intersecteaza cu evolutia santierului si asa mai departe.

Daca inca nu stiti ce v-ar placea in materie de design interior, la noi pe site puteti gasi modele de amenajari de interior gata de implementat, aveti preturile afisate si veti sti de la inceput daca va incadrati in bugetul stabilit sau nu.

Ce trebuie sa stiti inainte de a lua legatura cu un specialist?

Primul lucru pe care trebuie sa il aveti in vedere atunci cand va apucati de renovat sau amenajat este bugetul pe care vreti sa il cheltuiti. Stiti zicala ‘ceea: “Nu te duci la magazin fara sa stii ce vrei sa cumperi si cati bani vrei sa cheltuiesti.”.

Daca aveti locuinta la cheie cu finisajele puse, bugetarea incepe de la mobilier si se termina cu accesoriile, astfel noi vom sti de unde pornim si ce furnizori putem recomanda. O masa marca IKEA are un pret foarte diferit fata de o masa importata din Italia, un pat din magazinele de stoc e diferit fata de unul la comanda. Calitatea materialelor pentru mobilier difera, parchetul laminat are preturi mai mici fata de cel din lemn masiv, asa ca ar fi bine sa fiti inarmati cu un buget pe masura.

Daca aveti locuinta la rosu sau aveti de gand sa renovati un spatiu mai vechi, trebuie sa fiti pregatiti sa faceti fata si etapelor de pe santier: instalatii electrice, termice, sanitare, finisaje, tencuieli, placari, tamplarie. Odata realizate acestea, ne putem concentra pe mobilier si accesorii.

In mare, bugetarea ta trebuie sa cuprinda 3 etape majore:

1. Servicii proiectare design interior

2. Santier si finisaje

3. Mobilier si accesorii

In cazul in care nu aveti o imagine completa despre cat ar trebui sa cheltuiti pe o amenajare de interior, va puteti documenta din articolul Cat costa o amenajare de interior?”

>Urmatorul pas dupa ce v-ati lamurit cu bugetarea pentru amenajare este sa contactati un designer de interior.

Este recomandat sa optati pentru un designer care detine un portofoliu expus online, poate cateva review-uri pe Facebook, cu studii superioare in domeniu, o persoana care nu a facut doar 2,3 luni de pregatire cu ajutorul unui curs superficial. Onorariul platit tine cont de experienta si talentul persoanei cu care veti colabora, de aceea este necesar sa contractati servicii adecvate. Vreti ca aceasta persoana sa va ajute, nu sa va incurce pe durata proiectului.

In momentul in care ati luat decizia sa apelati la un designer, trebuie sa fiti pregatit sa ii oferiti un cumul de informatii, astfel incat acesta sa va poata face o oferta cat mai apropiata de realitate.

De asemenea, sfatul nostru este sa ii transmiteti urmatoarele detalii pe email atunci cand il contactati:

  1. Schita spatiului pe care vreti sa il amenajati si locatia acestuia.
  2. Cateva poze de la fata locului, pentru ca designerul sa isi faca o idee despre conditiile in care se afla spatiul. Puteti preciza daca spatiul are finisajele puse sau este la rosu.
  3. Ce anume va doriti sa faceti in acel spatiu intr-o descriere scurta.
  4. Sa precizati bugetul pe care vreti sa il investiti in amenajare.
  5. Sa dati un termen aproximativ in care vreti sa incepeti lucrarile.
  6. Sa atasati cateva poze cu imagini de interior (maxim 5,6) care v-au inspirat si care exprima stilul pe care vi-l doriti

Designerul sau arhitectul trebuie sa fie informat de conditiile de lucru inca de la inceput; nimeni nu poate face o ofertare fara aceste detalii.

Cat o sa va coste si ce includ serviciile designerului? Puteti afla citind articolul “Cat costa un designer de interior ?”

Urmatorul pas consta in primirea ofertei pentru serviciul pe care vi-l poate oferi specialistul. Decizia de a lucra impreuna va apartine, precum si datoria de a il informa din timp (minim 2 saptamani inainte) daca veti colabora in desfasurarea proiectului de design interior.

Fiti sigur de faptul ca timpul nostru se umple foarte repede si se bazeaza pe principiul “Primul care plateste, acela primeste prioritate”. In situatia in care ati ajuns la un acord cu privire la pret, se plateste un avans de 50-60%. Nu ramane decat demararea etapelor proiectului.

La noi pe site gasesti o colectie mare de proiecte de design interior . Acestea se pot filtra dupa mai mult criterii, lucru care iti permite sa identifici rapid ce iti doresti. In momentul in care te hotarasti asupra unui proiect, urmeaza sa decizi daca implementezi proiectul singur sau cu ajutorul nostru.

Unde se opreste implicarea designerului in amenajare ?

Designerul intocmeste proiectul 3D, colajele fotografice, proiectul tehnic cu detaliere de mobilier, calculeaza suprafetele, va ofera toate desenele tehnice pentru a incepe santierul si va sfatuieste in alegeri,

Designerul de interior nu este obligat sa asiste la executia lucrarii, nu vine obligatoriu cu o echipa de mesteri si nu este responsabilitatea acestuia daca colaboratorii pentru mobilier sau finisaje intarzie comenzile sau le incurca.

El poate colabora cu diverse echipe si va poate face recomandari.

Designerul nu va poate oferi garantia lucrarii, ci doar echipele cu care alegeti sa lucrati pot, de aceea, sfatul nostru este sa lucrati cu oameni profesionisti, competenti, cu contracte semnate si bine facute.

Sunt foarte putini designeri sau arhitecti care ofera servicii complete bazate pe echipe interne si pe care le pot controla. Din aceasta cauza ei trebuie sa externalizeze totul, mai putin serviciul de proiectare pe care vi-l ofera.

Daca vreti sa treceti mai usor prin santier avand siguranta ca ati ales o amenajare care va place si sa stiti cat costa de la inceput, serviciul nostru de Design Interior Predefinit functioneaza pe ideea unui model deja realizat de arhitectii nostri. Modelele de amenajari sunt de 4 ori mai ieftine decat serviciile de design interior personalizat si cunosti de la inceput un pret estimativ pentru finisaje si mobilier.

Editor: Petronela Coman

Autor: Raluca Sinziana, arh. de interior

Probabil să îți placă și: