Vivico Design

Care sunt etapele unui proiect si cat dureaza o amenajare de interior?

vivico
vivico

Am primit foarte multe mesaje cu intrebari legate de procesul unei amenajari si de etapele unui proiect, asa ca am scris o serie de articole care sa aduca lumina asupra acestor necunoscute. Suntem siguri ca informatiile va vor fi de folos si ca astfel veti putea fi pregatiti cand va hotarati sa apelati la un designer de interior.

In cele ce urmeaza am explicat printr-un exemplu concret modul in care noi procedam. Cu siguranta alti specialisti pot avea abordari usor diferite, insa fundamentul este acelasi.

Etapa1 (Masuratori si Discutii)

masuratori pe santier

Este organizata prima vizita la spatiul care urmeaza a fi amenajat, se iau masuratori si se semneaza contractul.

Tot in aceasta etapa se poarta discutii interactive cu clientul pentru a determina in functie de preferintele acestuia, structura optima a proiectului.

In cadrul acestei etape puteti detalia cum vreti sa organizati spatiul, cati membri sunt prezenti in familie, de cata depozitare aveti nevoie, daca sunt anumite piese de mobilier pe care vreti sa le pastrati/refolositi, daca sunt anumite culori pe care vreti sa le includeti in amenajare sau altele pe care vreti sa le excludeti complet.

Poate aveti hobby-uri pe care vreti sa le integrati in tema amenajarii, sau poate in dormitor vreti o zona de citit, trebuie sa stiti daca in living va doriti un loc de luat masa, cate persoane vin in vizita in medie si cum va petreceti timpul impreuna, cum gatiti. Posibil sa aveti nevoie de loc de birou, eventual trebuie sa mai stiti daca vreti sa mergeti cursiv cu amenajarea proiectului sau optati impartirea in 2 etape, in functie de buget si asa mai departe.

Etapa2 ( Planuri tehnice de ansamblu)

Plan Mobilat

In cadrul acestei etape ne vom ocupa de partea tehnica a proiectului care consta in planuri 2D mobilate, plan electric, plan sanitar, plan cu suprafete si cote.

Vom stabili unde asezam canapeaua, cat de mare sa fie patul, daca veti avea un dressing pe hol sau nu.

Vom stabili si pozitiona toate obiectele de mobilier in plan, in functie de nevoile voastre si vom respecta toate normele pentru buna functionare a unui spatiu. In functie de planul mobilat, se contureaza planul electric si cel sanitar si veti primi si un plan cotat cu suprafetele pentru finisaje, astfel incat sa il aveti mereu la indemana.

Etapa 3 (Conceptul de amenajare)

colaj fotografic

Ne vom ocupa de conturarea stilului amenajarii in functie de imaginile pe care ni le-ati furnizat in primul e-mail. Ca etapa preliminara, se lucreaza cu un colaj fotografic pentru a stabili viziunea finala a proiectului.

Ulterior, in modelarea 3D, prima data se construieste spatiul si mobilierul in alb negru pentru a vedea cat de bine se aseaza totul si pentru a corecta eventuale proportii care par gresite. Este momentul in care ne puteti spune daca mai aveti nevoie de ceva si daca vreti sa mutam anumite piese. Dupa aceea adaugam culori si texturi, facem o revizie si randam pozele finale pentru voi.

Se lucreaza cu obiecte de mobilier reale sau similare cu cele reale, noi nu facem nimic pur estetic si nu folosim obiecte pe care nu le avem la indemana. Proiectul 3D este baza care ne ajuta sa avem claritate, sa avem o directie bine stabilita pentru a alege finisajele si mobilierul in etapele urmatoare.

Proiectul de amenajare interioara nu trebuie sa contina planse 3D sau randari in mod obligatoriu. Aceste imagini nu sunt facute de calculator asa cum crede toata lumea, cu un singur click. Programele 3D se invata foarte greu, deoarece sunt extrem de complexe si fara implicare umana nu exista acest serviciu. Absorb un volum mare de energie din partea arhitectului si dureaza destul de mult. Ganditi-va la un film de animatie in 3D; realizam ceva similar, insa la o scara mult mai mica.

In domeniul nostru aceste randari nu sunt apreciate de client si nici platite corespunzator. In realitate amenajarile nu vor arata la fel de bine ca fotografiile, ele fiind o imagine ideala, unde lumina pica perfect si materialele stralucesc, incat sa va captiveze. Randarile reprezinta mai mult un ghid, asa cum am mentionat anterior.

In acest videoclip de prezentare puteti vedea ce inseamna modelare si randare 3d. Putem lucra insa si doar cu colaje fotografice facute in Photoshop. Prin urmare, rezulta niste planse ce contin laolalta toate obiectele pe care vrem sa le folosim in amenajare, astfel incat rezultatul sa exprime acea atmosfera pe care v-ati dorit-o in viitorul spatiu.

Tot in aceasta etapa primiti si un sumar pentru lista de cumparaturi si puteti vedea unde ne situam cu nivelul bugetului.

Daca inca nu stiti ce v-ar placea in materie de design interior, la noi pe site puteti gasi modele de amenajari de interior gata de implementat, aveti preturile afisate si veti sti de la inceput daca va incadrati in bugetul stabilit sau nu.

Etapa 4 ( Finisaje)

montaj tapet

In continuare, pe baza proiectului tehnic si a randarilor, vom merge impreuna sa alegem finisajele pentru noua locuinta. Ne referim la ceramica, parchet, usi, lavabila si finisaje pereti.

De obicei mergem la furnizorii cu care noi lucram, insa sugestiile voastre sunt mai mult decat binevenite, in cazul in care cunoasteti alti furnizori.

Veti vedea tapetul pe care il folosim in randari, vopselurile decorative sau placarile pentru pereti pe care le-am propus, modelele de ceramica si vom stabili impreuna care sunt cele mai bune optiuni. De cele mai multe ori etapa 3 fuzioneaza cu etapa 4. In unele situatii mergem sa vedem finisajele prima data si apoi facem randarile, ori viceversa, depinde foarte mult de complexitatea clientului si a proiectului.

La noi pe site gasesti o colectie mare de proiecte de design interior . Acestea se pot filtra dupa mai mult criterii, lucru care iti permite sa identifici rapid ce iti doresti. In momentul in care te hotarasti asupra unui proiect, urmeaza sa decizi daca implementezi proiectul singur sau cu ajutorul nostru.

Etapa5 ( Schite de implementare in santier)

stereotomie baie

Urmeaza sa intocmim schitele de implementare pentru echipa de santier, ce consta in detalii de montaj pentru finisaje, stereotomii cotate cu indicatii, sugestii pentru placari pereti, detalieri scafe pentru tavane si altele necesare, in functie de proiect.

Dupa cum observati, lucrul cu designerul de interior nu inseamna doar o suma de sugestii despre culoarea canapelei, consta in multa organizare si lucru tehnic, astfel incat sa va putem oferi amenajarea pe care v-o doriti.

Etapa 6 (Detaliere mobilier )

detaliere mobilier

Intre timp, ne apucam de schitele detaliate pentru ofertarea mobilierului la comanda. Este momentul in care trebuie sa va hotarati ce depozitati si unde, cate haine impaturiti si cate asezati pe umeras, unde punem matura, aspiratorul si produsele de curatenie.

In cele mai multe cazuri lucram cu furnizorii nostri, trimitem desenul tehnic la ofertat si apoi furnizorii vor lua masuratori. In functie de proiectul realizat, stabilim exact ce finisaje alegem pentru mobilier, punand la punct ultimele detalii.

Primiti si o lista de cumparaturi finala. O putem numi deviz, daca doriti, cu buget si link-uri furnizori, de unde puteti comanda restul obiectelor si accesoriilor: covoare, corpuri de iluminat, fotolii, etc.

In aceasta etapa avem in vedere si canapelele, paturile, draperiile, covoarele pe care va ajutam sa le selectati de la furnizori.

Etapa7 (Santier)

santier

La finalul proiectului tehnic, de obicei incepe santierul si este recomandat sa se intample asa. Nu incepeti santierul fara desenele tehnice ce contin detalii despre montarea finisajelor, va fi o risipa de bani si organizarea nu va fi atat de buna!

Este bine ca santierul sa inceapa din timp, astfel incat sa aiba loc o buna desfasurare a etapelor proiectului, pentru ca atunci cand se ajunge la partea de mobilier si accesorii, sa avem deja comenzile date, ramanand doar instalarea acestora in spatiu.

Etapa8 (Instalare)

instalare dormitor

Este ultima etapa a proiectului. Consta in inarmarea cu multa rabdare, pentru a coordona oamenii implicati, receptia comenzilor si inlocuirea pieselor neconforme cu cererea, efectuarea multor apeluri telefonice, urmarirea echipelor de montaj, atentia acordata detaliilor etc.

In general, etapele referitoare la santier si la instalare sunt cele mai greu de suportat de catre beneficiar, deoarece acesta incepe sa devina nerabdator si nu intelege de ce dureaza atat de mult.

Acestea sunt etapele cele mai lungi ale unui proiect, pentru ca sunt prea multi oameni implicati si nu putem sa ii programam pe toti sa lucreze in acelasi timp.

Cat dureaza o amenajare de interior?

instalare dormitor

Primele 6 etape ale unui proiect personalizat dureaza intre 2 si 10 saptamani, pornind de la cel mai mic spatiu de garsoniera sau apartament cu 2 camere, pana la o casa de 300 de mp.

Daca vorbim despre etapele 7 si 8, atunci trebuie sa va inarmati cu rabdare. Apartamentele dureaza in medie intre 2 si 6 luni, iar casele intre 6-24 luni.

De ce dureaza atat?

Luam in calcul hotararea clientului, dimensiunea spatiului, disponibilitatea echipelor de santier sau a furnizorilor de mobilier, bugetul dedicat amenajarii, dar mai ales toate lucrurile neprevazute care apar in 100% dintre cazuri.

Daca vorbim despre sapa si uscarea ei, durata ar fi intre 7-10 zile, montajul pentru parchet, ceramica sau mocheta – 1-3 zile, indreptatul, slefuirea si finisatul peretilor 3-15 zile, toate in functie de suprafata. Schimbarea instalatiilor electrice, termice, sanitare, tamplariei aproximativ 2-3 zile, iar referitor la tapet, profile, vopsea decorativa, placari pereti, intre 1-5 zile, in functie de complexitatea proiectului.

Daca ne intersectam cu perioadele aglomerate din an, putem uita de punctualitate. Perioada de dinaintea Craciunului si imediat dupa, noiembrie-ianuarie, este cea mai aglomerata si termenele se prelungesc extrem de mult. Acelasi lucru se intampla si in jurul Pastelui. Aceste doua sarbatori sunt termenele de executie in jurul carora graviteaza lucrarile intr-o amenajare.

Sfatul nostru ar fi sa incercati sa evitati lucrarile cu termen in perioada sarbatorilor.

Alte motive tin de etapele proiectului care trebuie respectate, cum ar fi faptul ca furnizorul pentru mobilierul pe comanda trebuie sa isi faca propriile masuratori, dar pentru asta spatiul trebuie sa fie finisat. Pentru montajul usilor, de asemenea, trebuie sa fie spatiul finisat si de preferat sa aveti orice material decorativ pentru pereti montat inainte.

Cu cat oamenii implicati in executie sunt mai pregatiti, responsabili si profesionisti, cu atat lucrarea va decurge mai usor si fara greseli tehnice.

Daca vorbim despre o canapea sau un pat pe comanda, termenul de livrare este intre 4-5 saptamanimobilierul pe comanda 6-8 saptamani si montajul acestuia intre 2-5 zile. Multe obiecte de mobilier si accesorii au termen de livrare de la furnizorii cu care lucreaza magazinele intre 2-4 saptamani, insa foarte des se transforma in 6-8. Daca obiectele sunt pe stoc, aici vorbim doar de transportul lor la destinatie.

Stiu ca suna inspaimantator, insa asa se desfasoara in cea mai mare parte lucrarile. Niciodata nu veti termina la data propusa si mereu va exista ceva in plus de facut.

In schimb, aceste termene pot fi optimizate daca aveti un proiect de amenajare facut de catre un specialist, un buget bine stabilit, echipe de montaj coordonate in functie de etape si toate achizitiile organizate. Altfel, intervalul se poate extinde mult mai mult, pentru ca supravegherea santierului si atentia la detalii este cu adevarat o meserie in sine.

Daca vreti sa treceti mai usor prin santier avand siguranta ca ati ales o amenajare care va place si sa stiti cat costa de la inceput, serviciul nostru de Design Interior Predefinit functioneaza pe ideea unui model deja realizat de arhitectii nostri. Modelele de amenajari sunt de 4 ori mai ieftine decat serviciile de design interior personalizat si cunosti de la inceput un pret estimativ pentru finisaje si mobilier.

Editor: Petronela Coman

Autor: Raluca Sinziana, arh. de interior

Probabil să îți placă și: