Vivico Design

Cat dureaza o amenajare de interior?

Raluca Sinziana
Raluca Sinziana

Cat dureaza serviciile de proiectare?

Cand te gandesti sa lucrezi cu un designer de interior bine ar fi sa iti faci un research riguros si sa te hotarasti cu cine vei lucra din timp. Asta pentru ca de cele mai multe ori serviciile nu vor fi disponibile de pe o zi pe alta sau in urmatoarea saptamana.

De regula contractul se semneaza cu minim 1 luna si jumatate inainte sa incepem lucrul efectiv al proiectului si toate etapele legale dureaza in medie 2 saptamani. Etapele unui proiect de design interior dureaza in medie intre 2 si 3 luni sau chiar mai mult in functie de dificultatea si dimensiunea spatiului propus. Iar daca te gandesti sa incepi santierul in timp ce lucram la proiectul tau, este total nerealist. Orice proiect trebuie executat inainte de inceperea santierului tocmai pentru a asigura o buna desfasurare a etapelor, pentru o ofertare cat mai realista a bugetului pe manopera si pentru a avea un termen de finalizare cat mai apropiat de realitate. Din start sunt aproximativ 3-4 luni de luat in calcul inainte sa incepi santierul.

Santierul

In santier, de obicei lucrurile nu evolueaza fix cum ne dorim si nici macar nu incep lucrarile cand iti doresti tu sa inceapa, ci cand are timp Dorel si echipa lui sa se ocupe de proiectul tau. Aceasta nisa a constructiilor este foarte aglomerata si de aceea trebuie sa ai rabdare si sa contractezi o echipa din timp, de preferat in cele 4 luni cat se lucreaza la proiect. Santierul intr-un apartament dureaza in medie intre 2 luni, iar intr o casa porneste de la 3,4 luni in sus in functie de complexitate.

De ce dureaza atat?

Luam in calcul hotararea clientului, dimensiunea spatiului, disponibilitatea echipelor de santier, bugetul dedicat amenajarii, dar mai ales toate lucrurile neprevazute care apar in 100% dintre cazuri.

Daca vorbim despre sapa si uscarea ei, durata ar fi intre 7-10 zile, montajul pentru parchet, ceramica sau mocheta – 1-3 zile, indreptatul, slefuirea si finisatul peretilor 3-15 zile, toate in functie de suprafata. Schimbarea instalatiilor electrice, termice, sanitare, tamplariei aproximativ 2-3 zile, iar referitor la tapet, profile, vopsea decorativa, placari pereti, intre 1-5 zile, in functie de complexitatea proiectului. Cu cat oamenii implicati in executie sunt mai pregatiti, responsabili si profesionisti, cu atat lucrarea va decurge mai usor si fara greseli tehnice.

Exista si o ordine a etapelor care trebuie respectata, spre exemplu daca sapa nu se usuca corespunzator nu poti monta parchetul, daca nu ai peretii gletuiti si amorsati nu poti monta tapetul, daca nu ai pardoseala terminata nu poti face masuratori pentru mobilierul pe comanda si asa mai departe.

Daca ne intersectam cu perioadele aglomerate din an, putem uita de punctualitate. Perioada de dinaintea Craciunului si imediat dupa, noiembrie-ianuarie, este cea mai aglomerata si termenele se prelungesc extrem de mult. Acelasi lucru se intampla si in jurul Pastelui. Aceste doua sarbatori sunt termenele de executie in jurul carora graviteaza lucrarile intr-o amenajare.

Sfatul nostru ar fi sa incercati sa evitati lucrarile cu termen in perioada sarbatorilor, ori sa incetiniti ritmul pentru ca oricum se va intampla de la sine.

Mobilarea si amenajarea

Cand vorbim despre etapa finala a amenajarii, oamenii devin inevitabil nerabdatori. Si in aceasta etapa avem de asteptat, pentru un apartament vorbim de aproximativ 2-3 luni, iar o casa in medie 4-6 luni, asta in conditiile in care dispuneti de toti banii o data.

Daca vorbim despre o canapea sau un pat pe comanda, termenul de livrare este intre 4-5 saptamanimobilierul pe comanda dureaza in medie 8 saptamani si montajul acestuia intre 2-7 zile. Multe obiecte de mobilier si accesorii au termen de livrare de la furnizor intre 2-4 saptamani, insa foarte des se transforma in 6-8. Daca obiectele sunt pe stoc, aici vorbim doar de transportul lor la destinatie insa cele mai multe comenzi nu sunt de stoc.

Stiu ca suna inspaimantator, insa asa se desfasoara in cea mai mare parte lucrarile. Niciodata nu veti termina la data propusa si mereu va exista ceva in plus de facut.

In schimb, aceste termene pot fi optimizate daca aveti un proiect de amenajare facut de catre un specialist, un buget bine stabilit, echipe de montaj coordonate in functie de etape si toate achizitiile organizate. Altfel, intervalul se poate extinde mult mai mult, pentru ca supravegherea santierului si atentia la detalii este cu adevarat o meserie in sine.

Ca nota de final, pentru amenajarea unui spatiu rezidential personalizat trebuie sa dispuneti de cele 2 luni pentru research si semnare contract, cele 3-4 luni alocate serviciilor de proiectare, cele 2-4 luni alocate santierului si celor 3-6 luni alocate mobilarii in sine, in total incercati sa va formati un termen realist de minim 12 luni.

Mult spor si rabdare la cumparaturi va dorim!

Autor: Raluca Sinziana, arh. de interior

Probabil să îți placă și: