Vivico Design

Plante care curata aerul din casa

vivico
vivico

Nu mai puțin cu 17 ani în urmă, Kamal Meattle a devenit alergic la aerul capitalei indiene. O continuare a vieții și a activității în orașul New Delhi i-ar fi pus viața într-un real pericol, având în vedere că îi scăzuse capacitatea pulmonară la 70%.

Diversele condiții existente la acel moment nu i-au permis să se mute, astfel că acesta a trebuit să găsească o alternativă. Alături de oameni de știință ai Institutului Indian de Tehnologie și cercetători ai Institutului de Energie și Resurse din India, a găsit o soluție în ceea ce privește menținerea aerului curat în ambientul dorit. Utilizând informații oferite de NASA, a identificat trei plante de apartament obișnuite, care contribuie la menținerea unui aer curat în interiorul locuinței, chiar și în cele mai poluate orașe ale lumii.

Palmierul Areca

Cu origini în zonele tropicale ale Malaeziei și Madagascarului, această specie de palmier, cunoscută și sub denumirea de CHRYSALIDOCARPUS LUTESCENS are un coronament bogat, cu frunze lungi și elegante. Poate atinge o înălțime de până la 3 metri în cadrul interior, însă doar în mediul exterior înflorește.

Are capacitatea de a absorbi substanțe toxice aflate în încăperi, cu precădere xilenul și toluenul. O plantă de aproximativ 1.8 metri, într-un interval de 24 ore, poate elimina prin procesul de transpirație 1 l de apă, contribuind astfel la umificarea aerului pe cale naturală.

Este o plantă folosită chiar și de NASA pentru purificarea aerului în misiunile din spațiul cosmic (mai jos regăsiți un link către un experiment NASA, în cazul în care sunteți curioși și vreți să vedeți cum este folosit palmierul Areca).

Pentru obținerea cantității de aer curat necesară unui om, este nevoie de 4 palmieri cu o  înălțime aproximativă 1-1.5 metri.

  • Hinturi pentru îngrijire

Necesar apă: udarea acestuia se face într-un interval de 5 – 7 zile, doar atunci când pământul s-a uscat în întregime, având în vedere că excesul de apă conduce la putrezirea rădăcinilor și îngălbenirea frunzelor. Încercați să pulverizați frunzele cu apă stătută cât mai des posibil (zilnic chiar), iar pe timpul iernii intervalul se poate majora la 10 – 14 zile.

Necesar fertilizare: vă sfătuim să fertilizați lunar, pe baza unui îngrășământ specific plantelor decorative, prin frunze.

Necesar lumină: palmierul Areca trebuie situat într-un spațiu bine luminat. Necesită căldură (20°C) tot timpul anului, dezvoltându-se printr-o expunere sud – estică, sud – vestică ori sudică.

Deoarece nu suportă soarele în mod direct, nu este indicat să fie amplasat pe terasele deschise. De asemenea, nu trebuie situat în calea aerului condiționat, având în vedere că aerul uscat și curenții provoacă brunificarea frunzelor la vârfuri.

Tăierea și transplantarea: acestui palmier i se taie doar frunzele deteriorate. Eliminarea întregii plante nu va conduce la creșterea uneia noi. În ceea ce privește transplantarea, indicat este să aibă loc după achiziționare, apoi la doi sau trei ani.

Înmulțire: Chrysalidocarpus lutescens se înmultește doar prin despărțirea tufelor.

Limba soacrei

Cu origini cunoscute în Africa tropicală și India, Sansevieria sau “limba soacrei”, este o plantă decorativă de interior, cu frunze cărnoase, ferme, frumos colorate, care cresc într-o rozetă. Nu necesită condiții extreme de mediu și întreținere. Ornamentul său este dat de frunzele lungi, îmbrăcate în nuanțe de verde și gri. Există mai multe specii de plante decorative din specia Sansevieria, iar Sansevieria Trifasciata este de departe cea mai frumoasă; ilustrând astăzi și caracterizând-o pe cea ale cărei dungi verzi se află pe marginile frunzelor. Celelalte tipuri se diferențiază prin colorit și dimensiuni.

Este o plată purificatoare, capabilă de a elimina din aerul încăperii toluenul, xilenul și formaldehida, substanțe nocive pentru om.

Transformă, de asemenea, în timpul nopții dioxidul de carbon în oxigen. Pentru un astfel de proces, sunt necesitate 6 – 8 plante înalte până la brâu.

În cazul în care ați fost la Therme, ați fi putut observa prezența acestei plante pe marginea bazinelor, în ghivece irigate, placate cu piatră. Exceptând decorul pe care îl crează, acestă plantă contribuie foarte mult la împrospătarea aerului.

  • Hinturi pentru îngrijire

Necesar apă: necesită cantități reduse de apă, într-un interval de 2 – 3 săptămâni, iar pe timpul iernii sau în zonele umbrite, udarea acesteia o dată pe lună este suficient. Excesul de apă este dăunător, de asemenea, nu este indicată ștergerea frunzelor cu un burete ori cu o pânză umezită.

Necesar fertilizare: administrați un îngrășământ o dată pe lună în timpul verii.

Necesar lumină: amplasați planta într-o zonă cât mai luminoasă, însă luați în calcul că poate rezista și în zone mai umbrite. Este una dintre puținele plante care poate rezista atât în condiții de luminozitate ridicată, cât și în prezența unei luminozități mai scăzute. Temperatura propice se află în intervalul 15 – 24°C, în timpul iernii rezistând și la temperaturi mai mici.

Înmulțire: se înmulțește prin divizarea tufei sau prin butașii obținuți din frunze.

Planta banilor sau iedera diavolului

Epipremnum aureum este denumirea biologică a acestei plante originară din Insulele Solomon. În mediul său natural, planta poate ajunge la înălțimi de aproximativ 2 metri, iar printre beneficiile sale într-un cadru de interior se numără purificarea aerului și atragerea energiilor pozitive, conform practicilor Feng Shui.

Poate fi plantată în ghivece, ca plantă cățărătoare, însă și în ghivece suspendate, ca plantă târâtoare. Frunzele acesteia sunt lucioase, de un verde intens cu pete galbene.

Îndepărtează din aer chimicalele volatile, ce sunt nocive pentru aparatul respirator, iar pe timpul zilei produce oxigen.

  • Hinturi pentru îngrijre

Necesar apă: cantitățile mari de apă conduc la putrezirea rădăcinilor și ulterior a tulpinii. Între udări este indicat să lăsați solul să se usuce. În timpul sezonului rece, trebuie redusă cantitatea de apă, udarea la 7 – 10 zile fiind suficientă.

Necesar fertilizare: se poate aplica un îngrășământ echilibrat într-un interval de două săptămâni, în cazul unei calități reduse a solului. Iarna puteți aplica un fertilizant doar o dată pe lună.

Necesar lumină: prosperă în condiții de umbră parțială pe tot cuprinsul anului. Prea multă lumină conduce la arderea frunzelor, fiind o plantă careia îi plac condițiile de luminozitate redusă. De asemenea, luați seama unde amplasați planta, deoarece nu suportă curenții de aer și nici spațiile neaerisite; în astfel de condiții, apar pete maronii pe frunze.

Tipuri de sol: un pământ pentru cactuși este ideal pentru dezvoltarea plantei, iar adăugarea unor pietricele pe fundul vasului va oferi un bun drenaj al apei.

Înmulțire: se înmulțește prin butași, fiind important ca solul să se dreneze ușor.

“Combinația celor 3 plante amintite îți oferă aerul curat de care ai nevoie”, spune Kamal Meatlle în cadrul unei conferințe TEDx. Mai mult, acesta precizează că “ai putea trăi într-un borcan al cărui capac ar fi pus, dacă ai avea aceste 3 plante, fără a mai fi nevoie de aer din exterior”. Acesta menționează ca a testat eficiența plantelor într-una dintre clădirile de birouri din New Delhi, a cărei suprafață însuma 4700 m², veche de 20 ani. “A înverzit-o cu 1200 de plante de acest tip, pentru cei 300 de ocupanți. Studiile au condus la diminuarea următoarelor aspecte:

  • Iritațiile ochilor cu 52%
  • Iritația sistemului respirator cu 34%
  • Durerile de cap cu 24%
  • Astm cu 9%

Dincolo de aceste rezultate, cu toții suntem conștienți că respirarea unui aer cât mai lipsit de poluanți îmbunătățește procesul organic uman. Nu ar fi rău să urmăm indicațiile prezentate mai sus și să ne preocupăm din ce în ce mai mult de mediul în care trăim, pe care ni-l construim și pe care îl lăsăm ca moștenire.

Autor blog: Petronela Coman

Probabil să îți placă și: