Vivico Design

Plante care purifica aerul din baie

vivico
vivico

Bine v-am regasit, acest articol vine in continuarea videoclipului nostru cu plantele ce purifica aerul din casa si pentru ca v-a placut atat de mult ne-am mobilizat si vrem sa va oferim mai multe informatii despre acest subiect. O sa mergem mai departe si vom discuta alte 3 plante de apartament ce pot fi puse in baie si ce caracteristici au acestea.

De ce sa optati pentru plante vii la voi acasa? Pe langa faptul ca sunt verzi si frumoase, sunt un accesoriu sustenabil pentru decor, purifica aerul asa cum am explicat si in episodul trecut si mai mult decat atat regleaza umiditatea dintr-un spatiu. Si pentru ca toate sugestiile noastre vor fi usor de ingrijit, cu siguranta nu le vei lasa sa moara !

Bambusul de apartament

Dracaena sinderiana, asa cum este denumita stiintific aceasta planta ornamentala, este originara din vestul Africii si este usor de ingrijit, fiind de multe ori intalnita in casele decorate in stil Feng Shui, in baile restaurantelor chinezesti sau cu specific japonez.

Daca vreti sa faceti totul ca la carte in stil Feng Shui , vreau sa va mai spun ca este o planta ce echilibreaza elementele (pamant, apa, foc, lemn, metal). De aici si denumirea de “norocos”! Tulpina bambusului semnifica lemnul, apa in care creste este Apa , Pentru simbolul Pamant, e importanta prezenta pietricelelor, iar pentru Metal asigurati-i bambusului dumneavoastra un ghiveci din ceramica cu o moneda in el sau un vas de sticla. In final, legati de tulpina de bambus o bucata de panglica rosie ca simbol al focului.

Are nevoie de umiditate ridicata, asa incat poate fi pastrata direct intr-un vas cu apa, iar temperatura ideala este cuprinsa intre 18 si 25 grade Celsius. Nu suporta lumina directa, ceea ce o face potrivita pentru baile fara ferestre sau cu putina lumina naturala.

Bambusul norocos este originar din regiunile tropicale vest-africane si creste in palcuri ce pot atinge chiar si 1,5 m inaltime. In afara de tulpina si frunzisul aratos, popularitatea plantei este crescuta datorita ingrijirii simple.

INGRIJIRE

E foarte simplu sa ai grija de un bambus norocos. De obicei, trebuie asezat in vase mici in care sa pastrati un nivel minim de apa. Cu lumina nu este mofturos – ii plac locurile mai umbrite, fara lumina solara directa. In acest mod, bambusul Dvs. norocos va va oferi mereu frunzulite verzi.

Cresterea bambusului norocos se desfasoara in functie de recipientul in care este pastrat, de temperaturi, de felul in care este taiat etc. Nu degeaba exista foarte multe persoane care si-au dezvoltat un adevarat hobby legat de cresterea bambusului norocos!

  • Recipientul de crestere. Acestea fiind spuse, va sugeram sa cumparati pentru bambusul norocos o vaza decorativa care sa aiba o inaltime de 20 cm. Daca vreti sa il cresteti in pamant, alegeti un ghiveci mediu cu gauri de drenaj la baza.
  • Apa. Bambusul iubeste apa statuta, de aceea vom folosi numai apa distilata sau din sticla(fara apa de robinet!), ce nu contine clor si alte substante chimice. Apa trebuie sa depaseasca cu putin ultimele radacini.
  • Lumina. Bambusul norocos prefera lumina soarelui, cu conditia ca aceasta sa fie filtrata. In cazul in care lumina este prea intensa, frunzulitele lui vor ingalbeni.
  • Temperatura. Nu trebuie sa stati cu termomentrul langa bambusul Dvs. ca sa ii asigurati o anumita temperatura. Incercati sa il feriti de extreme: o temperatura prea joasa sau prea ridicata ii va afecta sanatatea.
  • Ingrasamant. Cateva picaturi de ingrasamant pentru plante verzi sunt suficiente.

Crinul pacii

Planta tropicala, care creste la umbra arborilor, aceasta floare se descurca de minune cu lumina artificiala. Are nevoie de pamant fertil, bogat in humus, de temperaturi de peste 20 de grade si, bineinteles, de umezeala.

Spathiphyllum, sau “crinul pacii”, este o planta care ne incanta prin aspectul sau de tufa bogata, cu flori delicate, alungite, de culoare alba.

INGRIJIRE

  • Amplasare (lumina si temperatura):

Spatiphyllium va fi amplasata in zone mai umbrite, deoarece nu suporta lumina puternica (i se ingalbenesc frunzele). Expunere recomandata: sud, est, vest, nord. Temperatura: vara 18-22°C, iarna minim 13°C.

  • Udare si hranire:

Spathiphyllum se uda abundent de 1-2 ori pe saptamana vara, iar odata cu scaderea temperaturilor se va uda mai putin. Se va fertiliza din primavara pana in toamna de doua ori pe saptamana cu fertilizant pentru plante cu flori. Iarna se va opri fertilizarea. Se vor pulveriza frunzele cu apa cat mai des.

  • Elemente decorative:

Spatiphyllium este decorativa prin frunzele sale luciose lanceolate, cu dimensiuni cuprinse intre 30  si 70 cm in functie de specie. Infloreste tot anul, daca are conditii propice. Florile sunt formate dintr-o spata alba ce protejeaza pistilul.

  • Pericole:

Daunatori: foarte rar este atacata de paianjenul rosu. Boli: patarea bruna, antracnoza, alternarioza. Brunificarea, uscarea si caderea frunzelor este datorata umiditatii prea mari in pamant, temperaturii scazute si luminii reduse. Pentru tratarea bolilor se vor face doua trei tratamente la interval de 10-14 zile cu fungicide la sol si foliar si cu acaricide pentru paianjenul rosu.

  • Important:

Stergerea frunzelor de praf cu un burete sau o carpa umezita este o lucrare ce nu trebuie neglijata. Se inmulteste primavara prin despartirea tufei.

Orhideea

Orhideele pot supravietui cu lumina artificiala, fiind chiar indicat sa le ferim de razele directe ale soarelui. Sunt usor de ingrijit si le place umiditatea, drept pentru care pot fi instalate oriunde in baie, si ne vom simti ca la SPA.

Spre deosebire de alte plante la ghiveci, orhideele phalaenopsis nu au nevoie de sol pentru a creste. In schimb, radacinile lor se ataseaza de pietre sau de ramurile altor plante si absorb substante nutritive din atmosfera. In ghiveci orhideea phalaenopsis se planteaza intr-un amestec special cu scoarta de copac.

In ciuda reputaţiei lor de plante decorative pretentioase si greu de crescut, majoritatea orhideelor phalaenopsis in ghiveci se adapteaza repede si usor la mediul din casa. Totusi, nu trebuie sa uitam ca pentru a avea o orhidee phalaenopsis care prospera trebuie să o asezam intr-o incapere cu lumina, caldura si umiditate. De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca in incapere este suficient aer proaspat.

INGRIJIRE

  • Lumina. Alegeti de preferinta o incapere cu ferestre indreptate spre sud sau est. Ferestrele dinspre nord nu asigură suficienta lumina, in timp ce ferestrele indreptate spre vest lasa sa patrunda prea multa lumina.
  • In cazul in care frunzele orhideei dumneavostra capata o culoare verde inchis, acesta este un semn că planta nu are destula lumina. O orhidee sanatoasa are frunzele verde deschis.
  • Daca in incapere nu patrunde suficienta lumina naturala, atunci faceti o instalatie de iluminat artificial (o lapma de birou cu brat lung (atentie, becurile sa nu fie prea aproape de planta). Apoi, asezati plantele la doar 15-20 de centimetri sub becuri si lasati lampa de iluminat sa functioneze intre 14 si 16 ore pe zi.
  • Pozitionati folie alimentara din aluminiu in jurul orhideei phalaenopsis pentru ca toata lumina sa se reflecte spre ea.
  • Temperatura. Reglati temperatura din camera. Intre temperatura din timpul zilei si cea din timpul noptii ar trebui sa fie o diferenta de aproximativ 10 grade pentru ca planta de orhidee phalaenopsis sa se simta in largul ei si sa infloreasca.
  • Umiditatea. De asemenea, pentru o buna dezvoltare a orhideei phalaenopsis va recomadam sa pastrati nivelul de umiditate din camera la cel putin 50%. Pentru a asigura umiditatea preferata de phalenopsis puteti pune o tavă decorată cu mici pietre plate peste care sa turnati apa si sa asezati ghiveciul deasupra pietricelelor, fara contact cu apa.
  • Dacă este posibil lasati o fereastră deschisa pentru a-i permite aerului din incapere sa circule. Daca temperaturile nu va permit să deschideti fereastra, porniti un ventilator in camera, macar pentru cateva ore pe zi. In acest fel veti diminua riscul ca planta de orhidee phalaenopsis sa dezvolte boli fungice.

Ce tip de lumina artificiala este recomandata pentru plantele aflate in baie?

Daca plantele instalate aici au nevoie de mai multa lumina decat ofera baia, o lampa de perete sau de podea amplasata in apropierea acestora le poate oferi necesarul de lumina care le asigura dezvoltarea. Evident, daca lampa va sta mai mult oprita, isi va pierde rostul, asa incat cea mai buna idee este instalarea unuia sau mai multor becuri economice, de mica intensitate, care pot sta aprinse tot timpul, fara a incarca factura la energie. Important este, insa, sa ne orientam de la bun inceput spre plante care prefera o cantitate mica de lumina.

Probabil să îți placă și: