Cum gandesti paleta cromatica pentru spatiul tau? 

VIDEO LA FINAL, nu uita sa te abonezi la canalul nostru de youtube!


Din seria:

Cum sa economisesti timp si bani cand iti amenajezi casa?! 

PART II: Cum sa obtii o paleta cromatica unitara pentru spatiul tau? 

Una dintre metode ar fi sa aveti control asupra culorilor dintr-o camera si sa construiti o paleta cromatica. Cum?

PASUL 1

Alegeti un tablou!

Daca aveti de amenajat un spatiu, primul lucru pe care trebuie sa il cumparati este un tabou! Da, ati auzit bine! Va duceti intr-un magazin de specialitate sau cumparati online.

 

PASUL 2

Alegeti dimensiunea!

Inainte sa va decideti asupra dimensiunii incercati sa urmariti si episodul in care am vorbit despre asta ( Ce trebuie sa stim cand ne amenajam casa?) si daca aveti un living de facut urmariti si episodul dedicat acestuia ( Amenajare living pas cu pas)

 

Tabloul poate fi viu colorat, in culori neutru, contrastante, abstract,  cu modele organice sau geometrice…nu conteaza foarte mult, alegeti ce vreti voi, important este sa va placa foarte mult pentru ca de la el veti porni amenajarea.

Si acum o sa va dau un exemplu mai concret pentru un living.

Avem un tablou da? Il vedeti aici sus, este colorat si frumos, ne-am hotarat ca el va fi piesa de la care vom pleca. Il analizati cu atentie si va extrageti cateva culori din cromatica lui de la care vom porni amenajarea si vom avea o paleta de culori bine organizata si armonioasa.

In acest caz avem 3 nuante de verde si una de albastru pe care am hotarat ca le vom folosi pentru textilele din camera, asta insemnand canapea si perne decorative in exemplul nostru. Pentru voi, textilele pot fi si covoare, draperii, fotolii etc.

Mai jos puteti observa ca din acelasi tablou s-au extras culorile si pentru restul mobilierului, chiar si pentru lavabila de pe perete. Mai avem un taburet, o masuta de cafea, un covor, si o biblioteca care la fel au imprumutat culorile tot din tablou

 

( daca imaginea se vede pixelata dati click pe ea si se va deschide mai mare)


 

Cred ca v-ati dat seama pana acum ca aceasta este o metoda sigura de reusita si fara batai de cap, care va mentine o directie stabila si va ajuta sa faceti alegeri inspirate fara sa cumparati in plus lucruri inutile.

Tineti cont de faptul ca nu este necesar sa alegeti mai mult de 2 culori tari, cum este in exemplul nostru verdele si turcoazul. Sunt suficiente 2, maxim 3, iar in rest mergeti cu nuante derivate din cele 2 culori sau altele neutre  pentru a putea completa atmosfera fara sa va dea dureri de cap dupa.

In final cam asa arata livingul, si parca totul se leaga foarte bine din multe puncte de vedere. In primul rand cromatic, si in al doilea rand  geometric; daca observati candelabrul are si el o tema a naturii preluata din tablou, iar dulapul verde prezinta forme geometrice similare cu ceea ce se intampla pe covor. Pe scurt este un spatiu armonios.

 

 

In continuare aveti mai multe solutii din care va puteti inspira:

1.Compozitie neutra

Acest tip de compozitie se alcatuieste pornind de la un tablou neutru ( in nuante de gri, crem, alb sau negru )

In completarea lui vom veni cu aceleasi tonuri neutre fara sa ne batem capul prea mult, renuntam la culori dar va sfatuiesc sa apelati la texturi diferite pentru a avea mai multa adancime in camera.(perne cu puf, accesorii metalice, perne decorative cu modele geometrice- aceleasi nuante neutre dar materiale diferite)

 

2.Compozitie in culori naturale

De data aceasta putem porni de la un tablou in tonuri de maro sau poate unul fabricat din lemn ce va oferi multa textura camerei.

La fel ca si in compozitia neutra completam camera in functie de tabloul ales, repetam culori, tonuri si patternuri pe diverse obiecte de mobilier si accesorii din camera

 

3.Compozitie in constrast

Compozitia in contrast este una foarte interesanta din multe puncte de vedere.

Prima varianta ar fi sa va alegeti un tablou viu colorat, in completarea caruia putem veni cu mobilier neutru ( alb, negru, crem sau gri). In acest fel tabloul va iesi mai mult in evidenta si veti avea pata de culoare pe care vi-o doriti.

A2-a varianta ar fi sa va alegeti 2 culori contrastante puternice de la care sa porniti: galben cu albastru, mov cu verde, albastru cu portocaliu, rosu cu verde etc. Una o folositi pentru tablou si cu cealalta veniti in completarea lui pe partea de mobilier.

Mare grija la culorile contrastante, incercati sa nu folositi cele mai puternice tonuri ci unele medii. Sau alegeti situatia in care una dintre ele trebuie sa o domine pe cealalta, adica va trebui sa fie mai intensa.

 

4.Compozitie colorata

 

Pentru cei mai curajosi dintre voi puteti opta pentru compozitii pline de vibratie si culoare. Atat tabloul cat si alegerile pentru mobilier vor fi foarte indraznete. Se vor folosi  majoritatea nuantelor existente in tabloul ales si se vor reproduce consecvent in intreaga amenajare, pornind de la mobilier si terminand cu accesoriile.

Mai jos aveti si alte exemple cu ajutorul carora puteti exersa si voi asa cum am facut eu cu Andrei.

Speram sa va fie de ajutor!

 

 

 

Articole similare

EuPlatesc