Vivico Design

Cat costa o amenajare de interior ?

vivico
vivico

Una dintre cele mai dese intrebari pe care le primim este “Cat ma costa sa imi amenajez locuinta?”.

O amenajare calitativa nu inseamna cumpararea unei mobile ieftine de la magazin si “aruncarea prin casa” a acesteia.

O amenajare reprezinta discutii detaliate cu arhitectul sau designerul care va ajuta sa va dati seama ce va place, inseamna finisaje si mobilier de calitate, schite tehnice de executie, instalatii, recompartimentari si multe altele.

Nu veti realiza cat de mult va costa o amenajare pana cand nu incepeti una. Poate cifrele pe care specialistii vi le vor prezenta vor parea mari, raportate la venitul mediu salarial, insa va rugam sa retineti ca nu aveti nevoie de design asa cum aveti nevoie de instalatia electrica, nu este imperios necesar.

In schimb, cine doreste sa aiba un spatiu care sa il reprezinte ori pur si simplu doreste sa economiseasca timp, avand alaturi un specialist care organizeaza proiectul, va trebui sa aloce o suma de bani pentru asta.

Amenajarea de interior este o pierdere de bani din start, daca nu va stabiliti un buget !

In general, bugetul pe care il aveti la dispozitie va spune daca se justifica sau nu sa lucrati cu un designer de interior. Trebuie sa fiti dispusi sa cheltuiti putin mai mult si sa intelegeti foarte bine cum cheltuiti banii.

Primul pas este sa stabiliti o suma clara dinainte sa discutati cu un specialist, pentru ca una din intrebarile pe care le veti primi este “Ce buget aveti pentru amenajare?” Asta ne ajuta sa ne dam seama pe ce piese putem cheltui mai mult si pe ce piese mai putin, in functie de prioritatile clientului si de furnizorii cu care lucram.

Mai jos am expus cateva estimari pentru investitiile intr-o amenajare de interior, in functie de dimensiunea si starea spatiului la inceputul lucrarii.

Acestea sunt bugete de start minime pentru a justifica investitia in serviciul unui designer de interior, evident ele pot fi diferite dupa caz sau dupa locatie.

Pentru locuintele cumparate la ALB (fig.1):

fig.1

Un spatiu “la alb” inseamna ca deja dispune de finisare completa. Urmeaza sa adaugati mobila, accesoriile eventual electrocasnicele.

Preturile aproximative minime pentru a ajunge cu amenajarea de “la alb” > “la cheie” ar fi cele de mai jos:

Garsoniera sau Studio ( 25-45mp): >6000 eur

Apartament cu 2 camere (45-65mp): >10.000eur

Apartament cu 3 camere(65-85mp): >13.000 eur

Apartament cu 4 camere (85-100mp) :> 16.000eur

Casa(100-350mp)   >20.000 eur

Pentru locuintele cumparate la GRI (fig.2)

fig.2

Spatiul la gri este cel semifinisat. Fata de varianta la rosu, beneficiaza de termoizolatie, hidroizolatie, instalatii si finisaje pereti. Marele avantaj este faptul ca viitorul proprietar isi poate alege finisajele dupa propriul plac, spre deosebire de varianta ”la alb”. Aici urmeaza sa investiti in santier, finisaje, mobilier si accesorii.

Preturile aproximative minime pentru a ajunge cu amenajarea de “la gri” > “la cheie” sunt cele de mai jos:

Garsoniera sau Studio( 25-45mp): >10.000 eur

Apartament cu 2 camere (45-65mp) : >15.000eur

Apartament cu 3 camere (65-85mp)mp: >19.000 eur

Apartament cu 4 camere (85-100mp) :> 23.000eur

Casa (100-350mp)  >28.000 eur

Daca inca nu stiti ce v-ar placea in materie de design interior, la noi pe site puteti gasi modele de amenajari de interior gata de implementat, aveti preturile afisate si veti sti de la inceput daca va incadrati in bugetul stabilit sau nu.

Va impartasim exemplu concret al unui apartament cu 2 camere pe care l-am amenajat recent.

Bugetul total al beneficiarului a fost de aproximativ 15.000 € pentru un apartament vechi din anii 80, suprafata de 53mp din care a trebuit sa scoatem tot ce era in el si sa o luam de la capat cu amenajarea. Retineti ca este un buget mic, realizabil doar cu multa organizare si rabdare.

Finisaje 1500

Reprezinta tot ceea ce inseamna ceramica, parchet, plinte, lavabila, chit, profile si plinte, tapet sau decorative, placari pereti, usi.

Pentru a ne incadra in suma propusa a trebuit sa alegem ceramica si parchet sub 60lei/mp (pentru a satisface aceste bugete mici va puteti orienta catre magazinele mari cum ar fi Dedeman, Leroy Merlin sau Hornbach).

Manopera santier 5200

Santierul are costuri mari de obicei, iar multi dintre voi nu inteleg exact pe ce dau banii. In exemplul nostru am avut costuri cu scosul finisajelor vechi, carat moloz cu masina, montajul finisajelor noi, indreptatul peretilor, montajul glafurilor pentru geamuri, armaturi, montaj sanitare, montaj pentru placarile peretilor, daca aveti caramida aparenta, piatra sau alte materiale, acoperire cu lavabila in 2 straturi, etc.

Lista finala de cheltuieli poate diferi de la caz la caz, deoarece unele lucruri pot suferi modificari in functie de stadiul spatiului, de calitatea constructiei peretilor, a instalatiilor sau a finisajelor. De exemplu, peretii si tavanele cu defecte de planeitate vor necesita cantitati mai mari de rigips sau glet, pardoselile inegale implica costuri de sape grosiere sau nivelante.

Fiti atenti la costul de montaj al ceramicii, acesta difera. Daca aveti placi cu dimensiuni normale de 30x40cm, 50×60 cm, maxim 60x60cm, costul aferent incepe de la 50lei/mp. In situatia in care sunt placi mai mari de 120x20cm,120x60cm sau 80x80cm ori placi mici de 10x30cm, placi hexagonale sau mozaicuri, preturile cresc, pentru ca si dificultatea montajului va creste. Astfel, preturile depasesc 50lei/mp, ajungand chiar si la 120 de lei /mp.

Instalatie electrica 1200

Costul inlocuirii instalatiei electrice de pe aluminiu cu cea pe cupru (exemplul nostru) cu circuite separate pentru consumatori, la 53mp, se incadreaza undeva intre 1000 si 2000 de euro, cu materiale incluse. Va sfatuim sa lucrati cu electricieni autorizati, pentru evitarea unor viitoare probleme.

Tineti cont ca instalatiile vechi implica, de obicei, costuri marite date de materiale si manopera.

Mobilier&accesorii dormitor 1600

Aici am inclus in lista de buget un pat, doua noptiere, dulap, o comoda sau biblioteca, corpuri de iluminat, draperii, perdele (sine sau galerii), covor si eventual ceva decoratiuni pentru pereti (oglinda, tablouri, etc.).

Un pat bunicel are un pret de pornire de 1200 de lei si poate ajunge pana la 10.000 de lei, in functie de material (pal, mdf), poate fi si tapitat, importat sau realizat local, cu somniera fixa sau rabatabila, cu sertare sau pe picioare, la comanda sau de stoc.

In ceea ce priveste salteaua, gusturile si preturile sunt diferite. Costurile pornesc de la 700-800 de lei pentru o saltea decenta si pot ajunge pana la 15.000 de lei, depinde cat de generos este “buzunarul” si care va sunt preferintele.

Mobilier&accesorii living 2000

Livingul este de obicei alcatuit din canapea, fotolii, masuta de cafea, lampadar, covor, mobilier pentru TV, masa de dining cu minim 4 scaune, dressing in anumite cazuri, biblioteca, tablouri sau elemente decorative, corpuri de iluminat, draperii, perdele si galerie.

O canapea decenta facuta in Romania porneste de la 3500 de lei. Fie ca este de stoc sau pe comanda, preturile difera. Cand cumparati pe comanda, furnizorii au mai multe optiuni de materiale cu preturi diferite, unii au chiar si textile water clean, dar adaousul la pretul final este majorat cu pana 20-30%.

Covoarele prezinta o importanta aparte, sunt diferite, se fac din polipropilena, bumbac, lana, etc. Unele se decoloreaza la prima spalare, altele dureaza o viata.

Mobilier&accesorii bucatarie 1700

Majoritatea bucatariilor se fac pe comanda, mai putini aleg sa mearga la ikea sau dedeman si sa opteze pentru serviciile lor. In cazul nostru am facut bucataria complet la comanda, aproximativ 3ml de bucatarie cu masa si polite, fronturi mdf.

Cel mai folosit material pentru bucatarii este mdf ul infoliat sau vopsit. Se mai fac si din pal, mdf furniruit, sau lemn masiv. Mdf-ul este pentru bugetul de mijloc.

Aici mai intra si scaune pentru masa, corp de iluminat, poate un rulou sau perdeluta la fereastra.

Mobilier si sanitare baie 800

In baie trebuie sa luati in considerare cateva elemente simple: cada sau dus, mobilier pentru depozitare, vas de toaleta, lavoar, baterii si corpuri de iluminat.

Trebuie sa tineti cont ca bugetul poate fluctua daca alegeti cada incastrata sau freestanding, dus pe pardoseala sau cu cadita, vas de toaleta cu rezervor vizibil sau incastrat, corp de mobilier la comanda sau de stoc.

Mobilier&accesorii hol 1500

De obicei apartamentele de 50mp au si un hol unde putem incadra un dressing, un cuier, o oglinda, pantofar si corpuri de iluminat.

In cazul nostru le-am pozitionat pe toate, iar sumele s-au adunat.

Bugetul poate fi marit atunci cand aveti de facut un dressing mare pe comanda pentru hol, deoarece usile ocupa o suprafata mare, iar materialul din care sunt facute conteaza foarte mult. Cel mai ieftin material este palul, dar daca va ganditi sa optati pentru mdf sau placare cu oglinzi, aveti grija la calcule.

Electrocasnice 1500

Cu totii cunoastem care sunt, insa le vom enumera: plita+cuptor, hota, chiuveta+baterie, aer conditionat, masina de spalat, aspirator, frigider, televizor, etc.

In cazul electrocasnicelor, suma totala va fi diferita de la client la client, deoarece unii clienti aloca un pret mai mare pentru frigider, altii pentru masina de spalat sau pentru aerul conditionat.

Daca vorbim strict despre exemplul nostru, am ales totul la preturi mici, astfel incat sa reusim sa ne incadram in bugetul propus initial.

In total, amenajarea a costat 17.000€ , aproximativ 80.000 – 82.000 lei sau 320eur/mp, cu 2000 de euro mai mult fata decat si-a propus clientul initial.

Ne referim la suma investita in amenajarea apartamentului, fara serviciile designerului, despre care am discutat in detaliu in acest articol.

Sa nu uitati ca de cele mai multe ori ar trebui sa luati in calcul un procent de 15-20% pierderi fata de suma initiala pe care v-o propuneti, pentru ca apar situatii neprevazute in timpul unui santier ori alegerile initiale sufera schimbari de la o saptamana la alta .

Daca vreti sa treceti mai usor prin santier avand siguranta ca ati ales o amenajare care va place si sa stiti cat costa de la inceput, serviciul nostru de Design Interior Predefinit functioneaza pe ideea unui model deja realizat de arhitectii nostri. Modelele de amenajari sunt de 4 ori mai ieftine decat serviciile de design interior personalizat si cunosti de la inceput un pret estimativ pentru finisaje si mobilier.

La noi pe site gasesti o colectie mare de proiecte de design interior . Acestea se pot filtra dupa mai mult criterii, lucru care iti permite sa identifici rapid ce iti doresti. In momentul in care te hotarasti asupra unui proiect, urmeaza sa decizi daca implementezi proiectul singur sau cu ajutorul nostru.

Mentionam ca preturile sunt pentru piata anilor 2019-2020

Editor: Petronela Coman

Autor: Raluca Sinziana, arh. de interior

Probabil să îți placă și: