Vivico Design

3 plante de apartament ce alunga mustele si tantarii

vivico
vivico

Azi vom discuta despre 3 plante de apartament ce tin insectele, in special tantarii, departe de locuinta ta, plante ce pot fi crescute cu usurinta in ghiveci, fiind totodata usor de integrat in designul interior al casei tale.

Contrar credintelor populare ce ne invata ca lumina atrage țânțarii și le indică acestora potențialii donatori de sânge, adevarul este că aceste insecte isi coordoneaza mai multe simturi, senzori termici și chimici, pentru a localiza o țintă. În mod specific, tarsi-ul din cea de-a treia pereche de picioare primește diferențele de temperatură dintre pradă și mediul înconjurător, antenele detectează aburul și dioxidul de carbon pe care îl expirăm sau exudăm, precum și unele substanțe pe care le furnizăm din dermă, cum ar fi acidul lactic în sudoarea noastră. Pentru a evita mușcăturile de țânțari, putem alege strategii diferite: exterminarea acestora (cu insecticide), stabilirea de bariere fizice (cum ar fi plasele de țânțari) sau respingerea acestora cu substanțe chimice provenite din diferite plante sau produse sintetice.  

La fabricarea soluţiilor de curăţat, dezinfectanţilor şi produselor pentru îndepărtarea insectelor nedorite au stat plantele. Au fost folosite timp de mii de ani, cu rezultate excelente, înainte de apariţia produselor chimice.

Plecând de la acest adevăr ştiinţific, vă prezentăm în continuare 3 plante de apartament ce alungă muştele şi ţânţarii la fel de eficient precum produsele chimice din comerţ, fiind totodată, în mod indiscutabil, mai prietenoase cu mediul şi mai sănătoase pentru locuinţa dumneavoastră.

BUSUIOCUL

Este dovedit ca Busuiocul (Ocimum basilicum), contine doua substante chimice volatile ce ajuta la indepartarea tantarilor si anume, estragolul (în proporție de 87%) și linaloolul (în proporție de 75%).  Pe langa asta, Este decorativ, creste usor, este foarte simplu de ingrijit, il poti pune in orice camera vrei avand totodata frunze proaspete de busuioc pentru tot felul de preparate. In plus se spune ca daca ai in casa busuioc in ghiveci, ai noroc si spor.

Provine din India si din regiunile tropicale ale Asiei. face parte din familia Lamiaceae din care face parte si menta. Aceasta planta creste intre 20 si 60cm inaltime si exista multe soiuri de busuioc, cu frunze diferite ca marime, forma si aroma. Unele de exemplu, au miros de lamaie sau scortisoara. Exista soiuri cu frunze purpurii, insa majoritatea au frunzele verzi.

Busuiocul s-a bucurat de o raspandire rapida din India in Asia si Egipt, fiind folosit si in procesul de mumificare, deoarece egiptenii i-au descoperit foarte devreme proprietatile antibacteriene si rolul sau in conservare.

Dintre mirodenii, busuiocul este, fara indoiala, una dintre cele mai apreciate plante, in special in bucataria italiana si cea thailandeza. Aroma sa inconfundabila, amestec de cuisoare, menta si lamai, face ca busuiocul sa dea mancarurilor in care este adaugat un plus de savoare.

INGRIJIRE

Amplasare (lumina si temperatura):

Inainte de a cumpăra un ghiveci cu busuioc trebuie să ne asigurăm că avem in casa sau apartament măcar o fereastră in care bate soarele pe timpul zilei, si sa-l asezam chiar in fata ei. Acesta are nevoie de 5 ore de soare direct pe parcursul unei zile, iar dacă busuiocul nu beneficiază de razele soarelui o perioadă de timp mai îndelungată, planta începe să se alungească, capătă o culoarea verde-gălbuie iar in  mod normal, busuiocul îngrijit corespunzător are o culoare verde-închis

Plantele de busuioc sunt pretentioase fata de caldura. Semintele au nevoie de temperaturi de 22 grade Celsius pentru germinare. iar iarna trebuie sa mutam planta intr-n spatiu protejat [de preferat nu pe pervaz direct] cu  temperaturi de peste 25 de grade C.

  • Udare si hranire:

Planta de busuioc prefera solurile revene, fara exces de umiditate. Udarile se fac moderat, atunci cand solul este uscat aproape in totalitate.

In timpul verii trebuie udat aproape  zilnic, dar mare grija ca apa sa nu balteasca pentru ca altfel vor putrezi radacinile,iar iarna in mod regulat odata la 3-5 zile in functie de calitatea solului, care se recomanda a fi cat mai nisipos pentru a permite drenarea apei.

  • Pericole:

Se spala bine planta inainte de a o introduce in orice mediu protejat. Astfel, se elimina orice insecte existente pe planta. Frunzele se verifica in mod regulat deoarece conditiile din interior pot predispune planta la infectii fungice. Se inlatura frunzele afectate inainte ca infectia sa se raspandeasca pe intreaga planta.

  • Important:

Pentru frunze mereu proaspete este bine să nu se lase busuiocul să ajungă la stadiul de înflorire. În momentul în care planta înflorește, toate substanțele nutritive sunt concentrate către inflorescență, scopul ei fiind să facă semințe și să se înmulțească. Dacă lăsați busuiocul să înflorească, conținutul de uleiuri volatile, care oferă gustul și mirosul busuiocului, va scădea. Cum apar primele inflorescențe acestea se taie și se pot pune la uscat, sau pur și simplu se aruncă

Fie ca-l culegeti din ghivece, fie din gradina, busuiocul va va multumi daca rupeti numai frunzele tinere. In felul acesta, planta traieste mai mult, iar frunzele vor creste ulterior si mai mari.

CRAITELE

O echipa de cercetatori ai Universitatii din Alabama au studiat 3 specii de Craite, au extras mostre din radacini,frunze si flori pe care ulterior l-au analizat si au ajuns la concluzia ca toate cele 3 specii au proprietati insecticide. Plantele contineau compusi chimici precum tiofeni, compusi ce sunt folositi pentru omorarea tantarilor adulti sau a larvelor acestora.

Craitele fac parte din familia compositae, din genul tagetes care cuprinde peste 30 de specii de plante originare din America de SUD. Sunt plante ce au aspect de tufa, cu miros specific ce pot ajunge la 120cm inaltime, cu flori galberne, portocalii, maro rosiatice sau albe.

In general  sunt plante perene cultivate pentru decorarea gradinilor sau spatiilor verzi, dar in acest caz le putem folosi pe balcon ca o bariera impotriva insectelor.

INGRIJIRE

  • Amplasare (lumina si temperatura):

Lumina este foarte importanta pentru cresterea craitelor, acestea prefera spatiile insorite, luminoase, cu expunere  sudica unde soarele ajunge cu usurinta la plante.

Crăiţa este o plantă anuală. Ea înfloreşte din abundenţă din aprilie pâna la primul îngheţ, iar toleranta la frig este scazuta.Singura îngrijire necesară este îndepărtarea florilor ofilite, astfel stimulându-se aparitia unor noi boboci.

  • Udare si hranire:

Udati-le mai des in primele 10-12 zile de la plantare, dupa care le puteti uda doar cand pamantul este uscat (aproximativ o data pe saptamana). Prea multa apa poate cauza putrezirea radacinii.

Dacă este plantată în jardinieră sau ghiveci, necesită lunar o fertilizare obisnuită.Dacă însă este plantată în grădină nu mai necesită fertilizări suplimentare.

  • Pericole:

In general sunt rezistente dar pot apare fainarea si patarea frunzelor. Preventiv se lasa suficient spatiu intre ele pentru a permite o buna circulatie a aerului si se evita udarea frunzelor. Indepartati frunzele infectate cand este posibil.

  • Important:

Craitele sunt o alegere buna pentru balcoanele insorite si cu vant. ‘Lemon Gem’ este o varietate potrivita pentru jardinière.

LAVANDA

Haideti sa va povestesc putin si despre lavantica, dar sunt sigura ca deja stiti cat de eficienta este impotriva moliilor. Compusii chimici ai lavandei sunt: linalcool, cineol si limonen, compusi recunoscuti pentru prorietatile lor insecticide. Pe langa mirosul delicat, care contribuie la relaxare şi la un somn liniştit, lavanda are şi proprietatea de a ţine la distanţă puricii, moliile, ţânţarii şi muştele. Va arăta minunat ca plantă ornamentală de exterior, sau pe balcon iar florile uscate pot fi puse în saculeţi în şifonier sau în cămară

Lavanda este o plantă perenă, considerată arbust de talie mică deoarece crengile se lemnifică. Are frunze veșnice, chiar și iarna, de obicei frunzele sunt verde-argintiu, dar sunt și soiuri cu frunze verzi sau argintii. Atinge maturitatea în 2-5 ani și poate trăi fără probleme 40-50 de ani. Originară din regiunile cu climat mediteranean, ajunge la înălțimi de 30-50 cm.

INGRIJIRE

  • Amplasare (lumina si temperatura):

Locul perfect pentru lavanda in ghiveci este zona ces mai insorita din balcon ferita de curenti, si va inflori mai repede decat cea de camp tocmai datorita microclimatului specific de care beneficiaza.dar ea rezista foarte bine atat la seceta cat si la inghet cu conditia sa o acoperiti iarna.

Astfel lavanda in ghiveci (pentru care se recomanda soiuri pitice nu de camp) poate fi o alternativa excelenta pentru balcoane si terase pentru ca o poti tine sub control asigurandu-i conditii optime si o poti muta usor dintr un loc in altul  dupa soare, un element foarte important pentru a avea o planta sanatoasa.

  • Udare si hranire:

Planta prefera sa creasca direct in pamant pentru ca iubeste sa aiba la dispozitie mult spatiu pentru a se intinde, insa poate inflori si intr-un ghiveci cu conditia sa i se acorde atentie. Ii trebuie un pamant sarac si uscat, are o radacina pivotanta si de accea ii trebuie un vas adanc pentru o dezvoltare corespunzatoare, cu o inaltime de minim 40cm.

Adora seceta, asa ca se poate uda de 2-3 ori pe saptamana si se recomanda golirea apei din farfurie la maxim 30 de min dupa udare, chiar si pe perioada verii.

  • Pericole:

Lavanda nu este o floare ce rezista foarte multi ani in ghiveci pentru ca prefera totusi spatiile deschise din gradina, dar poti inlocui oricand exemplarul vechi de cativa ani cu unul nou.

  • Important:

Influorescentele de lavanda se taie cu foarfeca, nu se rup, pentru a stimula cresterea regulata si pentru a obtine flori din abundenta este necesar sa o tunzi cu regularitate dupa ce infloreste, lucru care incetineste in acelasi timp si imbatranirea plantei.

Acestea fiind spuse, sunt sigura ca macar una dintre aceste plante o puteti folosi la voi acasa, sau poate chiar o aveti deja dar nu ii cunoasteati toate proprietatile. Pana data viitoare, nu uitati sa fiti crearivi!

Probabil să îți placă și: