Vivico Design

Cum alegi culorile intr-o amenajare de interior?

vivico
vivico

In acest articol ne-am propus sa va impartasim o metoda care sa permita detinerea controlului asupra culorilor dintr-o camera, servind totodata la construirea unei palete cromatice.

Daca aveti de amenajat un spatiu, primul accesoriu recomandat a fi cumparat este un tablou. Il puteti procura dintr-un magazin de specialitate sau adoptand varianta care nu necesita deplasare, achizitionarea online.

Inainte sa va decideti asupra dimensiunii acestuia, alocati cateva minute vizionarii episodului in care am vorbit despre aceasta tema (Ce trebuie sa stim cand ne amenajam casa?), iar daca alegeti sa amenajati un living, urmariti episodul dedicat acestuia (Amenajare living pas cu pas).

Tabloul poate fi colorat, brodat in nuante neutre, contrastante, abstract sau cu modele organice si geometrice. Esential este sa va placa, avand in vedere ca amenajarea va incepe cu acest pas.

Modelul prezentat (fig.1) este piesa principala pe baza careia ne vom construi amenajarea. Il puteti analiza si extrage cateva culori din cromatica sa. Vom utiliza nuantele de verde si albastru pentru textilele din camera (canapea, perne decorative sau covoare, draperii, fotolii).

fig.1

De asemenea, conform prezentarii noastre, pentru restul mobilierului si lavabila de pe perete, am extras culorile din acelasi tablou. Taburetul, masuta de cafea, covorul sau biblioteca au imprumutat culori ce apartin tabloului (fig.2)

fig.2

Aceasta metoda este una sigura care va scuteste de prea multe batai de cap si va ajuta sa faceti alegeri inspirate, mentinandu-va departe de procurarea unor lucruri inutile.

Daca inca ti se pare dificil, la noi pe site gasesti o colectie mare de proiecte de design interior . Acestea se pot filtra dupa mai mult criterii, lucru care iti permite sa identifici rapid ce iti doresti. Aveti preturile afisate si veti sti de la inceput daca va incadrati in bugetul stabilit sau nu.

Tineti cont de faptul ca nu este necesar sa alegeti mai mult de doua culori tari (exemplul nostru: verde si turcoaz). Puteti opta si pentru nuante derivate celor doua sau pentru unele neutre, fara a incarca ambientul.

Ce parere aveti despre varianta finala a livingului amenajat? Noua ne inspira o liniste rezultata din imbinarea punctelor cromatice si formelor geometrice, alaturi de candelabrul cu a sa reflexie a naturii, preluata din tabloul mentionat. Spatiul armonios este completat de formele geometrice ale covorului imprimate dulapului verde.

Va punem la dispozitie cateva solutii pentru care puteti opta in momentul in care va decideti sa cumparati un tabloul:

  • Compozitie neutra

Este obtinuta pe seama unui tablou caracterizat de gri, crem, alb sau negru. Urmand acelaşi principiu, insa folosind materiale diferite, importati in cadru accesorii care sa creeze mai multa “adancime” in camera (perne cu puf, accesorii metalice, perne decorative cu modele geometrice).

  • Compozitie in culori naturale

De data aceasta putem porni de la un tablou in tonuri de maro sau de la unul fabricat din lemn, ce va oferi multa textura camerei. Asemenea compozitiei neutre, completam camera in functie de tabloul ales; repetam culori, tonuri si pattern-uri pe diverse obiecte de mobilier si accesorii.

  • Compozitie in contrast

Aceasta constituie una dintre cele mai interesante abordari, deoarece permite persoanelor care isi doresc doar pete de culoare, sa alcatuiasca ceea ce isi doresc. Putem accentua tabloul (in cazul in care alegem unul abstract), prin prezenta unui mobilier neutru (alb, negru, crem, gri).

De asemenea, puteti alege doua culori contrastate puternic (galben – albastru, mov – verde, albastru – portocaliu, rosu – verde, etc.). Oricare dintre ele poate fi folosita pentru tablou, in timp ce a doua culoare completeaza mobilierul. Acordati atentie culorilor contrastante, incercati sa nu folositi cele mai puternice tonuri, ci unele medii. Alegeti viziunea in care una dintre ele trebuie sa o domine pe cealalta, exprimandu-i intensitatea.

  • Compozitie colorata

Cei mai curajosi dintre voi pot opta pentru compozitii pline cu vibratie si culoare, creand un ambient indraznet, accesoriile, mobilierul accentuand abordarea aleasa.

Pentru mai multe exemple puteti viziona clipul de pe canalul de youtube incarcat aici la final

Probabil să îți placă și: