Vivico Design

5 lucruri pe care nu le stiai despre iluminatul la birou

Picture of admin
admin

Cercetările realizate de Societatea Americana de Design Interior au arătat ca 68% dintre angajați se plâng de situația luminii din birourile lor. Lumina este o componentă cheie a percepției vizuale, responsabilă pentru 80-85% din percepția noastră despre lumea ce ne înconjoară. Așadar, nu este greu de văzut de ce ignorarea strategiilor de iluminare adecvate în birou ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra productivității angajaților.

 De la startup-ul de apartament, până la clădirea multinationalei cu un design atent studiat, ne dorim birouri multi-funcționale în care să ne simțim bine, care să ne inspire discuțiile cu colegii și în care să ne păstrăm concentrarea pentru o productivitate maximă.

Am rezumat mai jos 5 indicatii importante despre cum poti sa iti imbunatatesti iluminatul la birou.

1.Cum calculam nivelul de iluminare într-o cameră?

Cantitatea de lumină necesară pe metrul pătrat se măsoară în lucși (lx). Știm ca luxul (lx) este egal cu iluminarea produsă de un flux luminos de un lumen (lm) ce cade uniform pe aria de un metru pătrat:

1 lx = 1 lm / 1 mp

Prin urmare, este nevoie să determinăm de câți lumeni pe metrul pătrat avem nevoie pentru iluminarea unei încăperi, în funcție de activitățile pe care le desfășurăm în acea încăpere.

Metoda de calcul simplificată pentru a afla nivelul de iluminare într-o cameră presupune cunoașterea a trei elemente:

  • Suprafața camerei care trebuie iluminată în metri pătrați (mp);
  • Activitatea care urmează a se desfășura în acea cameră;
  • Nivelul de iluminare medie (lm/mp), extras din tabelul de mai jos.

Formula de calcul este:

Necesarul de lumina (lm) = Suprafața camerei (mp) x Nivelul de iluminare medie (lm/mp)

EXEMPLU: să presupunem că avem de calculat intensitatea luminoasă exprimată în lumeni pentru o sala de sedinte cu suprafața de 20 mp pentru care nivelul mediu de iluminare necesar – extras din tabelul de la punctul 3 – este de 200 lm/mp.

De aici putem obține necesarul de iluminat exprimat în lumeni :

 20 mp * 200 lumeni/mp = 4000 lumeni

Dacă vom alege pentru iluminat în sala de sedinte o lustra cu 4 becuri, putem determina ce intensitate luminoasa sau ce flux luminos optim ar trebui să aibă fiecare bec în parte astfel încât toate becurile împreună să dea o lumină cumulata de 4000 lumeni:

4000 lm / 4 becuri = 1000 lumeni/bec

2.Cerinte generale

Pentru spatiile office de tip open space proiectează un iluminat care sa asigure confort vizual și performanta vizuala, utilizând o combinație a tuturor cerințelor de mai jos:

  • Corpurile de iluminat suspendate cu distribuție directa/indirecta a luminii amplasate deasupra posturilor de lucru structurează spațiul și oferă o lumina fără reflexii, care nu obosește ochii; 
  • Pentru evitarea efectului de orbire, amplasează corpurile de iluminat paralel cu ferestrele biroului;
  • Folosește un sistem de management al iluminatului care sa modifice automat intensitatea luminii în funcție de momentul zilei și care sa oprească automat lumina dacă nimeni nu este prezent în birou;
  • Folosește parasolare externe sau jaluzele ca sa contracarezi efectul de orbire dat de lumina solara puternica în anumite momente ale zilei;
  • Daca tavanele sunt joase folosește corpuri de iluminat aparente sau încastrate în tavan cu sisteme și grilaje anti-reflexii sau Lampadare individuale cu lumina directa-indirecta;
  • Oferă tuturor posturilor de lucru o lampa de birou care sa suplimenteze nivelul de lumina conform nevoilor individuale.

Daca esti in cautari, la noi pe site gasesti o colectie mare de proiecte de design interior pentru office. Acestea se pot filtra dupa mai mult criterii, lucru care iti permite sa identifici rapid ce iti doresti. Aveti preturile afisate si veti sti de la inceput daca va incadrati in bugetul stabilit sau nu.

3.Asigurați confortul vizual printr-un iluminat adecvat fiecărei activități

Aveti mai jos un tabel cu necesarul de lumeni/pe mp pentru iluminatul cladirilor de birouri sau spatiilor de lucru. Calculati numarul de mp pe care ii aveti in spatiul dumneavoastra de lucru, identificati functiunea lui si calculati de cati lm/mp aveti nevoie pentru a asigura un iluminat eficient.

Iluminatul clădirilor de birouri
Birouri, săli de lucru, reprezentanțe 300
Săli de proiectare și săli de proiectare, birouri de desen 500
Spații de birou tipărite 400
Premisele pentru vizitatori, sediul de însoțitori 400
Sali de lectură 400
Înregistrarea și înregistrarea cititorilor 300
Cărți de citit 200
Laboratoare de limbă 300
Depozite de cărți, arhive, fonduri de acces deschis 75
Camere de legătorie, cu o suprafață de cel mult 30 de metri pătrați. m 300
Premisele pentru fotocopiere, cu o suprafață de cel mult 30 m 300
Modelare, tamplarie, reparații 300
Premisele de lucru cu afișaje și terminale video 400
Săli de conferințe, săli de ședințe 200
Foaier și vestibuli 150
Laboratorul de chimie organică și anorganică 400
Laboratoare analitice 500
Greutate, termostat 300
Laboratoare stiintifice si tehnice 400
Celule foto, distilare, suflare de sticlă 200
Arhivele probelor, depozitarea reactivilor 100

4.Culoarea luminii in functie de pozitionarea spatiului si activitati

Culoarea aparentă are importanţă estetică, funcţională şi psihologică pentru observatorii dintr-o încăpere. Astfel, se recomandă lămpi de culoare:

Caldă – pentru încăperi amplasate către nord şi puţin vitrate; – pentru încăperile destinate odihnei;

Neutră – caldă – pentru încăperile de muncă intelectuală şi în care vitrarea este normală;

Neutră – pentru încăperile de muncă intelectuală dar în care vitrarea este mare; – pentru încăperile de muncă fizică, cu vitrare normală;

Neutră – rece – pentru încăperile de muncă fizică, cu vitrare mare şi unde se lucrează numai în timpul zilei;

Rece – pentru încăperile plasate spre sud şi puternic vitrate; – încăperi în care activitatea cere atenţie şi concentrare mărită.

Culoarea aparenta Temperatura de culoare corelata (K)
calda <3300
neutra calda 3300-4000
neutra rece 4000-5300
rece >5300

Este esențial să avem lumina potrivita la locul potrivit. În funcție de activitatea pe care o desfășuram, lumina trebuie sa fie adaptată atât ca intensitate, cât și ca temperatură de culoare

Cu cât temperatura de culoare este mai rece (5000 K – 6000 K), cu atât suntem mai concentrați. Dacă adăugam și o intensitate luminoasă ridicată, obținem efectul maxim de concentrare, dar  este bine-venit doar pentru perioade scurte, altfel riscă să devină foarte obositor.

În schimb, dacă avem nevoie de o activitate uzuală, care nu trebuie să ne consume multă energie (de exemplu cititul), temperatura de culoare trebuie sa fie neutră (4000 K) sau caldă (2700 K– 3000 K), iar intensitatea luminoasa la o valoare care sa ne permită să urmărim textul fără efort.

Lumina ne influențeaza direct starea de spirit, iar efectul ei se răsfrânge și asupra somnului, astfel încât, dacă suntem expuși la lumina nepotrivită, cei doi hormoni care reglează bioritmul, cortisolul si serotonina, sunt eliberați necorepunzator și devenim agitați, nu reușim să ne odihnim, intrăm intr-un cerc vicios.

De aceea, fiecare activitate pe care o desfășurăm trebuie să aibă lumina potrivită: rece pentru activitățile care au tendinta să fie foarte intense: brainstorming, întocmirea de oferte, discuții pe tema bugetelor etc,  neutră pentru activitățile de comunicare: ședințe, sarcini repetitive, sau caldă pentru activități de socializare: discuții cu colegii, activități creative, care trebuie să fie relaxate.

5.Alegeti o solutie ecologica


Având în vedere că tehnologia LED aduce o reducere a consumului cu până la 80%, este evident efectul imediat asupra costurilor de iluminare a unui spațiu de birouri. Mai mult, unele modele de lămpi și tuburi cu LED permit reglarea fluxului și intensității luminii, ceea ce aduce un plus de eficiență și de flexibilitate în exploatare. Cu un consum de energie electrică ce crește de la an la an și cu o legislație care limitează și descurajează drastic folosirea becurilor cu incandescență, variantele ecologice devin, pe zi ce trece, norma în materie de iluminat.

Becurile fluorescente compacte sunt o altă soluție la îndemâna celor care vor să-și micșoreze amprenta de carbon. Cu o durată de viață de până la 15 ori mai mare decât a celor clasice, acestea pot emite o lumină albă caldă sau una rece, cât mai apropiată de temperatura de culoare a luminii naturale. Cu până la 75% mai economice decât becurile obișnuite, becurile CFL sunt recomandate îndeosebi în spațiile în care lumina trebuie lăsată aprinsă pentru perioade foarte îndelungate de timp. 

Cu cat eficienta este mai mare (cu cat sunt mai multi lm/W), cu atat mai mari sunt economiile in costurile energiei. Becul LED este mai bun decat cel incandescent, fiind cu pana la 7x mai eficient!

Sursele LED reusesc sa produca mai multa lumina dintr-un watt (in acest moment aceasta valoare este in intervalul de cca 80 pana 160 lm/W), fata de becurile incandescente (cca 12 lm/W), becurile cu halogen (24 lm/W), tuburi fluorescente compacte (60 lm/W) sau lampi fluorescente (80 lm/W), aspect estential din punct de vedere al economiei functionarii acestora. 

Tabelul pentru comparatie aproximativa a becului incandescent si LED, ce va permite convertirea. Prin urmare, becul clasic de 60W este inlocuit de un bec LED cu fluxul luminos in jurul a 750 lm.

 

 Puterea becului incandescent  Fluxul luminos al becului LED
 15 W 100 – 150 lm
 25 W  225 – 275 lm
 40 W  450 – 500 lm
 60 W  750 – 800 lm
 80 W  900 – 1 000 lm
 100 W  1 200 – 1 300 lm
 125 W  1 700 – 1 800 lm
 150 W  2 100 – 2 200 lm

In tabel puteti vedea ce valori a fluxului luminos corespund diferitelor surse de lumina.

 Luminozitate orientativa  Bec incandescent  Bec cu halogen Bec economic (lampa fluorescenta compacta) Bec LED 
 500 lumenů  40 W  35 W 11 W  7 W
 750 lumenů  60 W  42 W 15 W  9 W
 1300 lumenů  100 W  70 W  23 W  15 W

Astfel, in ciuda pretului de achizitie mai mare, investitia in becul LED se merita cu adevarat, datorita luminozitatii ridicate, consumului redus si duratei lungi de viata.

Mai jos gasiti un tabel orientativ al costurilor de functionare la diferite tehnologii. 

 Tipul becului  Pret achizitie  Durabilitate Putere  Cost/an
 Incandescent  2,5 lei  1 000 ore  60 W  282,8 lei
 Cu halogen  6 lei  2 000 hod.  40 W  199,2 lei
 Economic  13 lei  8 000 hod.  15 W  78,7 lei
 LED  23 lei  15 000 hod.  9 W  54,2 lei

Iluminatul LED este din ce în ce mai popular. Mulți dintre noi am schimbat deja majoritatea surselor de lumină clasice cu LED sau am achiziționat direct lămpi noi LED. Însă dacă dumneavoastră nu ați făcut încă acest lucru, este timpul să faceți această schimbare și să beneficiati de avantajele acestora.

Probabil să îți placă și: